Singajo's world

En toen was het new year’s eve in pancur

Posted in Singkep & Lingga Island by singajo on zondag, 5 februari, 2012

We waren niet van plan om daar zo lang te blijven, maar Octo, de fixer van Pancur had gezegd dat we moesten. Dat de festiviteiten echt wel de moeite waren. En zo liepen we samen over de houten straten naar de tempel. Alle Chinezen hadden hun voordeuren opengezet zodat je een glimp kon vangen van hun vers geboende, welriekende salons. Interieurtjes om van te snoepen, met spiksplinternieuwe fauteuils en fiere bewoners die ons met graagte binnenlieten, vereerd omdat we het mooi vonden.
Soms zijn huizen beter dan musea.

in de tempel was er een heel mooi offertafereel, er werden duizenden mandarijnen geschonken aan de goden, jongens in witte gewaden dwaalden als geesten naar het schrijn, het leek wel een trage dans waar geen einde aan kwam. Op het voorplein zaten de eilanders te wachten op de show die pas kon beginnen als alle mandarijnen bij de goden waren. Het werd uiteindelijk een spektakel met communistisch getinte dansen, met opgesmukte schoolmeisjes en lenige jongens in trainingspak, met het piepkleine meisje dat verlegen een liedje zong maar zonder scrupules de hong bao’s in ontvangst nam.
En toen was er vuurwerk.
Octo had zonder meer gelijk,
het was een nieuwjaarsnacht die ik niet had willen missen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: