Singajo's world

vrijdag 20 januari van het jaar 2012

Posted in Singkep & Lingga Island by singajo on vrijdag, 3 februari, 2012

Omdat we op de vroege boot naar Tanjung Pinang zouden springen in de hoop daar tijdig te arriveren voor de bootverbinding naar Pancur, was ik al heel vroeg wakker die dag, met het zo beheerde gevoelen van we-gaan-op-reis-euforie. In de tax free shop kocht ik de beste fles champagne en weg waren we. In Tanjung Pinang lag de ferry al op ons te wachten, we klommen op het dak en vleiden ons neer tussen de kretek blazende Indonesiers, keken naar de zee, naar de eilanden die we voorbij vaarden, naar het niets, naar de einder. Er zat een heel rare jongen op het dak van wie ik nog steeds niet weet of hij psychisch gebrekkig was of gewoon onbeschoft, onbeleefd opdringerig. De manier waarop hij me aanstaarde was akelig, hoe hij de zonnebril van m’n kop ritste en hem op z’n eigen hoofd zette met die griezelige grijns van hem deed me ongemakkelijk worden. Maar de andere mannen waren allemaal vriendelijk en voornaam. men offreerde ons zelfs lunch tijdens de vier uren durende trip op het water – een verrimpelde man met dunne armen nam de bestellingen op en toen we halt hielden aan de pier van een eiland zonder naam overhandigde een plaatselijke chef kok de versgebakken mie goreng.

Op de Riau zee zijn er weliswaar geen veiligheidsvoorschriften of dikke balustrades om je vast te houden aan het bootdak, bij veel wind is het aangeraden je te nestelen tussen de zware bakken vis die meereizen over de woeste zee. Een visstinkbroek bij aankomst is uiteindelijk zo erg nog niet.
Hier zit ik op mijn liefste plek, wind in het haar, een verziltend gezicht en straks over de evenaar, ik denk dat mijn overlevingskansen GROOT zijn. Als de boot zinkt, zink ik laatst en ik kan goed zwemmen, de tocht naar een onbewoond eiland lijkt me doenbaar, niet te ver, de koloniaal als watergids, en dan surviven we zonder kit. “Spannend!”, zal hij roepen als de boot zinkt, want zo is hij.

Oude ferryboten zinken niet.
We haalden Pancur, de stad op stilts,
vol houten huizen en plankenvloeren straten.
Handgemaakte boten meerden aan,
laad en lostaferelen,
giechelende moslimmeisjes,
vloer schrobbende chinezen,
mooie kleuren en geen elektriciteit.

De godenbeelden lachten niet.
Het geurde naar wierook in de verlaten tempel.
Een onweer dreigde,
lampionnen dansten op het onregelmatige ritme van de wind
en de prehistorische straatlampen dansten houterig mee.
Zwaluwen kwetterden vanuit hun grijs geschilderde luxeresort.
“Zwaluwen hebben kleine hersenen”, zei de koloniaal
“en daarom trappen ze zo snel in de val van die pronkhuizen,
gebouwd door Chinezen die er grof geld mee verdienen”
(Hadden zwaluwen maar een beetje meer verstand, dan konden ze geld vragen voor hun met de eigen bek gebouwde nesten, dan zouden zij rijk worden in plaats van al die chinezen.)


(Het is valavond, de hemel is opgeklaard en uit de moskee klinken live gezongen gebeden.
Liederen die door merg en been gaan ook al begrijp ik ze niet, en ook al zijn ze van een religie, niet zelden geassocieerd met bedreiging.
Ze maken me rustig en stil, ze doen me kijken naar de mysterieuze Lingga Mountains terwijl ik op het surrealistische dak sta van hotel Winner.
Betoverend, hoe het leven zacht doorgaat, in stilte maar maar met heel af en toe het geluid van een voorbij ronkende motorboot als milde stoorzender,
de mix van beeld en klank doet me zinderen, in gedachten vraag ik aan de visser die voorbijvaart of hij liever westers rijk zou zijn
en hij antwoordt ja en ik zeg: prijs u gelukkig met uw simpel bestaan – wat niet weet, niet deert
hij kijkt me aan met zijn stralend arme ogen, hij glimlacht, en schudt met zijn schouders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: