Singajo's world

boogschutter

Posted in Uncategorized by singajo on vrijdag, 15 april, 2011

Wellicht zijn de foto’s van de koloniaal als boogschutter jaren geleden begraven, samen met de stoffelijke resten van meneer pastoor. De petite histoire was ook voor jaren begraven, decennia lang heeft de koloniaal er geen woord over gerept. De moeite niet. Maar monseigneur Van G. is een held in het wakker maken van verdrongen vuil.

ik zie het zo voor mij: de koloniaal als twaalfjarige, in een spannend zwembroekje temidden van een bos. Hij heeft een pijl en boog vast en poseert als ranke boogschutter voor meneer pastoor.
Het is echt gebeurd. Op een mooie voorjaarsdag.
Meneer pastoor gaf naschoolse fotografielessen. De koloniaal is 1 keer naar zo’n les geweest. Meneer pastoor nam hem mee achterop z’n brommertje. Ze reden naar een afgelegen bos. Tussen de bomen moest de koloniaal z’n zwembroekje aandoen en hij weet nog goed hoe zijn prive-leraar hem begluurde. Meneer pastoor kwam zelfs voor hem staan toen hij in het gras plaste, meneer pastoor moedigde hem aan om de boog strak te spannen. Legde zijn arm om z’n schoudertje -dat toch een beetje beefde.
Dagen na de sessie riep meneer pastoor de koloniaal in z’n donkere kamer om samen naar de foto’s te kijken. “Ik wou niet kijken, ik wilde daar weg, wist me geen houding te geven, voelde dat er iets mis was.” Meneer pastoor heeft in de donkerte even over zijn poep gewreven en toen is de koloniaal buiten gelopen.
Einde fotolessen.
We hebben hier al eens luid gelachen om de anecdote, zo ongeveer een jaar geleden toen monseigneur Van G. ook een beroemdheid werd onder de niet katholieken. Misschien omdat we weten dat de koloniaal er geen blijvende schade heeft aan overgehouden maar vooral omdat we hem in gedachten allemaal zagen staan … in dat spannende zwembroekje, twaalf jaar jong en toch met een snor…
Maar eigenlijk is het alles behalve grappig. Als je jong en onbezonnen bent, nog niet weet dat er boze wezens bestaan en je denkt dat iedereen het goed met je voorheeft dan is zo een ervaring op z’n minst verwarrend. Zeker als je denkt dat die meneer pastoor je iets wezenlijks gaat leren. De koloniaal had wel van meet af aan door dat er iets niet klopte, dat hij best zo ver mogelijk uit meneer pastoors buurt bleef. Moederkoloniaal had immers met bedrukte ogen gezegd dat hij moest opletten, dat het rare tiesten waren, die pastoors en dat hij haar onmiddellijk moest informeren over uitzonderlijkheden.
Men sprak nogal omfloerst over die dingen maar een kinderoor begrijpt veel.

We hebben daarnet gekeken naar het interview met monseigneur Van G. en het meest schokkende was toch wel dat genoegzame glimlachje rond zijn lippen, hoe hij het jarenlange machtsmisbruik bijna weglacht, bagatelliseert. Zum kotzen.
Voor al diegenen die ooit van dicht of ver met misbruik door geestelijken in contact zijn geweest is monseigneur Van G. niets minder dan de reincarnatie van de duivel.
Naar de hel er mee. en vlug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: