Singajo's world

onze held

Posted in filmpjes, Sri Lanka by singajo on dinsdag, 26 januari, 2010

Wasanthe zei voor de grap dat hij ons met z’n tuk tuk van Mirissa naar Kataragama kon brengen.
Wasanthe wist niet dat we de volgende ochtend voor zijn tuk tuk zouden staan. Let’s go!

Zijn rijtuig was oud en vervallen, Wasanthe jong en naïef, poor and happy, zoals hij het altijd zei. Hij was avontuurlijk met de nodige portie lef, Wasanthe was nooit eerder in Kataragama geweest en we wisten niet of die ouwe bak van hem het 100 km vol zou houden.

Wasanthe liet de koloniaal rijden terwijl hij glunderend naast me op de achterbank zat. We stopten bij het huis van z’n zus alwaar de koloniaal de tuk tuk in de omheining parkeerde. Dus na het huis van z’n zus kroop Wasanthe terug zelf achter het stuur en leek hij wel Alice in wonderland. Hoe hij naar de nooit geziene landschappen keek, hoe hij telkens weer de weg vroeg ook al kon je alleen maar rechtdoor.

Na zes uur tuk tukken zagen we de tempel van Kataragama, maar Kataragama beviel ons niet, het was er een beetje doods, zo in december. Dus zegden we: “Wasathe let’s go to Ella!”
Zijn ogen blonken, niet alleen voor de extra roepies die de tocht zou opbrengen maar vooral; hij had de watervallen van Ella nog nooit gezien en de tocht langs de rand van het National Parc was op z’n minst spannend, met al die wild life olifanten. Maar toen hij de eerste slurf zag, bleek Wasanthe een angsthaas en wou hij rechtsomkeer maken. “Too dangerous – too dangerous.” Per change waren er meneren met kalashnikovs die wel zouden schieten indien een plompe tientonner te dichtbij zou komen.

De weg was zo hobbelig dat een band het begaf, de weg was zo lang dat we zonder nafte vielen, de weg was zo mooi dat we moesten zeggen “Wasanthe kijk uit!” Terwijl het ook wel mijn eigen geluk was: zijn enthousiaste jongenshoofd dat vol ontzag naar de bergen keek.

En toen we uiteindelijk en na twaalf uren met de blauwe tuk tuk Ella-berg opreden, was het al donker en konden we de watervallen niet meer zien. Wasanthe nam zijn telefoon en belde zijn vrouw, “listen”, zei hij en hij stak zijn gsm in de lucht, “this are the waterfalls of Ella”.

Mooi was dat.

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Wolfgang (Mr. Wolwo) said, on zondag, 11 maart, 2012 at 11:10 pm

  Happy to see Wasanthe in your nice film on Youtube. You must know: I know this guy and loved him like you do. I stayed twice in MIrissa, in Feb 2010 and in Feb 2011. In 2010 it happend, that in the owner of my guesthouse – Damyanthi – had to go away for 3 days and he and myself were dedicated to keep the house and to look for everything. He was so proud to prepare srilankan omeletts and everything.
  See, me or my soul is more home over there then elsewhere. I just recieved an email from a friend or sister down there, which made me homesick again.

  Thank you for your artwork, and may your way guided by all the good ***.

  PS. Beste groeten naar NL!

 2. singajo said, on maandag, 12 maart, 2012 at 3:37 pm

  Nice to hear Wasanthe has more admirers! Do you have perhaps his contact info?
  Would love to send him some pictures … Is he still a tuk-tuk driver?
  During our trip he was happy like a little boy and so were we.
  i can imagine his proudness when he had to take care of the place where you stayed, he is such a fantastic guy …
  So thanks for sharing
  greetings from singapore
  J.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: