Singajo's world

Traanmuziek

Posted in Tante Nur Nur by singajo on donderdag, 29 januari, 2009

We waren net in Brussel aangekomen en met schoonbroer en schoonzus naar de instelling gereden waar tante Nur Nur enkele weken had verbleven.

We hadden gedacht, gehoopt, waren er eigenlijk van overtuigd geweest dat ze daar terug op krachten zou komen. Haar levenslust terug zou vinden.

Niets was minder waar.

Nu zaten we daar in skai zetels tegenover de zweterige directeur en spechtachtige psychiater. Allemaal met neergebogen hoofd. Niemand vond de juiste woorden, we waren allen verlamd, verstijfd en sprakeloos.

Er was een boekje.

Een mooi oosters tekenboek dat de koloniaal aan z’n zus cadeau had gedaan met kerst. “Voor een nieuw begin”, had hij er met Chinese inkt ingeschreven. Zij had het gebruikt als uitlaatklep voor haar wanhoop, om haar afscheid aan te kondigen. Het stond er letterlijk in dat ze zou vertrekken, dat ze door de poort zou gaan “pour être libre.”

We kregen een plastic zak met haar persoonlijke spullen. Wat nog van haar restte, geurde naar exotisme, verwees naar haar onmetelijke liefde voor broeierig Afrika en mystiek India.

Ik bladerde verbouwereerd door haar schrijfsels. Waarom had niemand dit gelezen?! De directeur repliceerde dat we ons in een open instelling bevonden waar het recht op privacy wordt gerespecteerd.

Het was voor hem een even groot drama als voor ons. Meer woorden had hij niet. Wat moest er nu trouwens nog worden gezegd? Nu het genadeloos te laat was?

We dropen af met te neer geslagen schouders. We leken gevoelsdood.

Tot op de heet gechauffeerde gang. Waar een patiënt ons vergastte op een live stukje pianomuziek uit amelie poulain. Mijn ogen werden wazig en joekels van tranen parelden schaamteloos langs m’n wangen, over m’n kin, tot ze op de kliniekvloer, waar iedereen slof sloft, uiteenspatten. 

Nu pas drong haar dood tot me door.

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

  1. Aïda said, on vrijdag, 30 januari, 2009 at 12:35 am

    Inderdaad, wat moest er daar nog worden gezegd als het allemaal te laat was. Veel en dikwijls zal er nog iets moeten gezegd worden maar niet meer tegen hen.

    Ik denk dat het gevoel ‘wat hadden we kunnen doen’ nooit weggaat of zal weggaan terwijl we tegelijk weten dat het antwoord “niets meer” is.

  2. dat is het dus « blog der zuchten said, on zaterdag, 31 januari, 2009 at 5:42 pm

    […] TraanmuziekZorgeloosWeer […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: