Singajo's world

Hot yoga

Posted in Uncategorized by singajo on woensdag, 1 oktober, 2008

Ik gooide m’n tas open en haalde er mijn natte kleren uit. “Kijk dan! Voel! Helemaal nat, doorweekt, je kunt zelfs m’n broek uitwringen”, zei ik zelf voldaan  tegen de koloniaal toen ik hem m’n  met eigen zweet doordrenkte improvisatoire sportkledij liet zien. Nog nooit eerder in mijn zesendertig jarig en bijna zes maanden bestaan, heb ik zoveel gezweet. Liters. Een bak bier of zo. 

Toen ik er voor het eerst van hoorde, dacht ik dat het een soortement van esoterische seksbeoefening voor geitenwollensokkers betrof. Niet dus.

Het is afzien, zweten, leeglopen met een purperen ijl hoofd.

Ik had nog nooit een yogaklas gevolgd, het sprak me gewoon niet aan, leek me te relax als wijze van lichaamscultus. Als wijze van leeglopen en zweven.  En ik val niet graag in slaap op de verkeerde plek, dat ook. Vooral dan omdat je er niet kunt doorslapen als de klas voorbij is. Een vooroordeel wellicht.

Maar met mijn zwemritueel gaat het de laatste tijd een beetje slecht. Luiheid. Dat kent u misschien wel. En als geldig excuus werp ik op dat je van zwemmen niet zweet en dat ik dat vervelend vind. Bij sport moet je zweten.

Mijn hoofd ziet nog steeds purper.

En morgen ga ik terug afzien, zweten en leeglopen. Denk nu vooral niet dat ik zo snel ben verworden tot een addict. Het is alleen maar dat we gratis lessen hebben verkregen, a volonté en voor een week.

Nu had ik ergens gelezen dat hot yoga je leven kan veranderen. Dat je er een ander mens van wordt. Cardiovasculair gezien dan.

Voor die gratis  a volonté week hebben we wel een hel doorstaan. Vijfendertig formulieren ingevuld, 27 contracten afgewimpeld, en te lang geluisterd naar goed ingestudeerde promotalk. Denken die nu echt dat wij zot zijn? Of dom? Blijkbaar.

Ze wou ons een on-waar-schijn-lijk offer doen want we moesten weten dat haar klanten haar vrienden zijn (dat heeft mijn gezellin nadien verteld want ik was helemaal niet aan ’t luisteren naar wat het robotmeisje te vertellen had. Ik dacht alleen maar: geef me mijn employmentpass terug. En snel.)

259 dollar voor een maand. + inschrijvingsgeld van een paar honderd dollar en een kluts en dan nog iets. ’t Kwam er op neer dat je niet kon beginnen zonder eerst een dikke 750 dollar te dokken. In deze financieel economische crisisperiode toch wel veel geld.

Wij niet plooien. We zaten daar met ons stoomhoofd kou te lijden in die ijskoude relaxruimte alwaar de True Yoga meisjes in purperen poloshirt abonnementen trachtten te verpatsen. Mijn gezellin had wekenlang vooronderzoek gedaan en we hadden net onze 1ste gratis les achter de rug na een telefoontje dat ze had gepleegd met ene zekere Dennis Chong of Wong of Wang.   Alles ging naar Singaporese normen vrij vlot. We hadden onze employmentpassen tijdelijk ingeruild voor onfris ruikende handdoeken en we konden zonder veel poespas aan ons zweetuur beginnen. Dat de lesgever een zangerige Indiër was met een hoge piepstem vond ik een pluspunt. Omdat hij alles zo droogweg zei, veel herhaalde en iedereen zonder moeite mee was. Behalve wij dan. We hebben wel ons best gedaan, lang met onze neus geplakt in een naar-iemand-anders-zweet-ruikende vloermat. Met zweterig zicht op onszelf als we het hoofd oprichtten en elkanders op ontploffen staande kop zagen blinken in de muurgrote spiegel. Niet ordinair zweten. Het was druipen en lekken, bibberen op de benen bij de confrontatie met eigen stijf- en stramheid. Maar het was zalig misschien wel  dankzij  die verlammende hitte. Gans Singapore is ge-aircond, behalve de hot yogaklas. Ze drijven er de vochtige temperaturen op naar +35 graden zodat je wegsmeltend  ingewikkelde stretchoefeningen kunt doen.

En het zou dus mijn leven kunnen veranderen.  De voordelenlijst  van hot yoga voor lichaam en geest is zo lang als de hele bijbel. Of toch de catechismus.  Zelfs van mijn rookverslaving zou ik afgeraken mits intensieve training. Ik dacht: als ik dat nu eens op korte tijd heel veel doe met al die versierde kennismakingslessen in alle scholen van hot yoga-end Singapore. Dan ben ik tegen dat de free courses opgebruikt zijn een non-smoker en misschien is dat geen slecht gedacht. En dan pas zal ik volharden, vol  houden. En een duur abonnement kopen voor die naar transpiratie ruikende saunayoga. Rokers moeten trouwens douchen voor aanvang van de les. Want rokers stinken uit hun wijd openstaande zweet porien. Ik voelde me geviseerd.

We gaven de handdoeken aan de baliejuffrouw terug terwijl we bediscussieerden waar en wanneer we onze volgende eerste gratis kennismakingsles zouden volgen, want kom, het deed voelbaar deugd. Maar ze gaven onze passen niet zomaar terug. Neen, neen, zo simpel gaat dat hier niet met een gratis kennismakingsles. Of we eerst even een documentje wilden invullen.

Euh ja.

En dat er dus uitgerekend vandaag een super aanbod was.

Neen, wij willen dat niet.

U gaat nog andere scholen uitproberen?

Hoe raadt u het?

Zal u zich in uw keuze laten leiden door de kostprijs?

Er zijn toch wel meerdere leidmotieven juffrouw. Kunnen we hier bijvoorbeeld een datumloze beurtenkaart kopen?

Neen dat doen wij niet. Behalve voor kids yoga.

Ah zo. Mogen we dan NU onze pas terug?

Maar ze gaf niet af. En mijn gezellin bleef er mooi rustig bij.

Jullie kunnen nu wel een gratis proef week krijgen. Lessen zoveel u maar wilt. Maar dan moet u wel nog een roze papiertje invullen.

 Zonder verdere verplichtingen?

Zonder verplichtingen 

Doen? Doen. En krijgen we dan onze passen terug?

****

Veel over gehad voor een purperen hoofd vandaag. En morgen meer van dat.

♥ hot yoga. Maar voorlopig rook ik ook nog veel te graag.

 

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. vandepotgerukte said, on donderdag, 2 oktober, 2008 at 1:07 pm

    Vuurtje?

    Was getekend


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: