Singajo's world

Avond op de bootwerf

Posted in Uncategorized by singajo on maandag, 23 juni, 2008

Zaterdag 21 juni. Er is  hier  geen internet. Geen telefoon. Geen krant. Geen teevee. Geeneen Chinees ook. Wel nog steeds de vele honden. Al is de populatie in vorm en aantal van constitutie veranderd. De kleintjes zijn gegroeid, verdronken verdwenen, of die ene blind door de verdomde ‘worker’ die een blik met 3 liter primer in zijn arme smoeltje heeft gegooid. Toen we hier eergisteren aankwamen had het doodzieke beest al zes dagen niet gegeten. Hij zakte door zijn schriele poten en in zijn trieste ogen herkende ik niets meer van het olijke stoute puppy dat amper 3 maand terug mijn splinternieuwe schoenen had kapotgebeten, het beestje dat ’s avonds onder tafel mijn tenen zat af te likken, zachtjes in mijn hielen beet en m’n blote voetzool tot lachen toe kittelde met zijn harige tong. Mijn lief werd er haast jaloers van.

Het is zes uur ’s avonds. En ik heb een vreugdesprong gemaakt en luister naar de muezzins die vanuit verschillende moskeeën tegen elkaar opzingen. Hun stemmen door de wind voorgedragen over de mangroven, over de rivier. De stemmen behoren toe aan oude mannen, mannen met grote builen op hun voorhoofd door het knielen naar Mekka. Die mannen boezemen me doorgaans angst in, ik zou hen nooit in de ogen durven kijken. Maar naar hun stemmen luisteren, dat is genot. hun gezangen gemengeld met het geluid van kabbelend water, zacht blaffende honden, een diepe pan met kokende olie en  de voorbij puffende vissersboot. Het geeft me een gevoel van rust en geluk. Indien ik zou begrijpen wat die stemmen zegden, zou het gevoel wellicht heel anders zijn. Maar nu is het pure mystiek.

Alleen al voor dit magische moment van de dag kom ik graag naar hier. Maar als die zelfde stemmen me bij hun ochtendgebed om 5 uur in de ochtend uit verzonken dromen halen, dan is de magie heel wat minder, dan vloek ik op hun gejank. En toch; als er dan een klein krabbetje, gevangen in het eerste daglicht, over de houten slaapkamervloer loopt aan het einde van hun  litanie, dan is dat gevoel daar ook wel, zij het in nog sluimerende toestand.

We zijn vandaag naar Tricora beach gereden, op zoek naar wind. Hevige wind zodat we de plakwaaier eindelijk in de lucht zouden krijgen. Met een camera bengelend aan een het touw en mijn koloniaal de remote control bedienend die de camera laat draaien en keren en op afstand beelden schiet. Spannend. Maar er was geen wind, wel bussen vol joelende indo tieners die baadden met al hun kleren aan. Wel veel strandvliegen die geniepig zevenenveertig keren hebben gebeten waardoor de jeuk aan armen en benen nu nog nauwelijks te harden valt. We hebben naar de tropische regen gekeken en na de stortvloed stak de wind alsnog op en ging de vlieger de lucht in. Met camera. Een hele sensatie. We hebben het gevierd met gebakken garnalen en geroosterde inktvis in een restaurant op zee. Een irreële  plek met straten op het water, drijvende huizen en een kitscherig tempeltje gericht naar het eindeloze water. De huurauto wou na het godenmaal niet meer starten en we hebben hem in gang gelopen, met dank aan de gesluierde vrouw voorzien van enorme manskracht.

De bootwerf is verlaten, de muezzins hebben hun bidgezangen gestaakt en nu hoor ik de ronkende generator, de muziek die uit Jarkko’s computer komt, Julie die zingt terwijl ze in de curry roert en het gerochel van Toba, wiens longen niet meer in optimale conditie verkeren. Ik zit in het huis op het water, de houten nederzetting chez-minou-et-lamiral. De sfeer is helemaal anders nu zij er niet zijn. Ruwer. Eenzamer. Ik kijk naar Jarkko en Toba, die van deze plaats hun woon- en werknest hebben gemaakt. Ver weg van de wereld, ver weg van het vertier. Nog 1 jaar, of misschien wel 2 zullen ze hier verder bouwen aan de Impian, zullen ze meer en meer sauvage worden en vooral aangewezen op elkaar. Jarkko zal aan het eind van de rit vloeiend Frans praten en Toba zal alle boottermen kunnen benoemen in het Engels. Nu staren ze zwijgzaam naar de nacht, naar de volle maan.     

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: