Singajo's world

Opsporingsbericht

Posted in Uncategorized by singajo on maandag, 10 maart, 2008

Deze ochtend zowaar een schrijven van den ambassadeur himself in m’n mailbox. Meneer Calcoen noemt die vent. Als dat geen goeie grap is. Maar meneer Calcoen heeft vandaag onrustwekkend nieuws:

Bericht aan de Belgen in Singapore  

Koranfilm van Nederlands politicus Geert Wilders

Het is mogelijk dat in de komende dagen of weken een film van de Nederlandse politicus Geert Wilders verspreid wordt over zijn opvattingen over de Islam en de Koran. De inhoud van die mogelijke film is nog niet bekend, maar deze zou kwetsend kunnen zijn voor moslims. De Nederlandse autoriteiten respecteren de vrije meningsuiting van de auteur, maar waarschuwen voor de mogelijke gevolgen ervan op het gebied van openbare orde en veiligheid. In landen met een grote moslimbevolking bestaat er een hoog risico op agressie tegenover westerlingen.

In Singapore moeten normaal – naar gewoonte – geen problemen verwacht worden; de politiediensten en de moslimorganisaties hebben steeds goed samengewerkt opdat externe extremistische standpunten niet tot problemen in Singapore leiden.  Uit contacten met de Nederlandse Ambassade, blijkt dat deze de Singaporese autoriteiten en de moslimorganisaties geïnformeerd en geconsulteerd heeft over de verspreiding van de film van G. Wilders en de mogelijke gevolgen. Toch zou ik de Belgen in Singapore willen aanraden om de nodige voorzichtigheid aan de dag te willen leggen en daarbij rekening te willen houden met mogelijke Nederlandse doelwitten.

Belgen die naar Indonesië, Maleisië of de Filippijnen reizen, worden opgeroepen tot verhoogde waakzaamheid. Zij worden aangeraden om de reisadviezen van de FOD Buitenlandse Zaken te raadplegen (www.diplomatie.be/nl/travel/default.asp) en om voor hun vertrek de volgende inlichtingen mee te delen aan de Ambassade van België in het betrokken land ( Jakarta@diplobel.org ; KualaLumpur@diplobel.org ; Manila@diplobel.org )

·                persoonlijke gegevens (naam en geboortedatum)

·                reisweg en verblijfplaatsen (naam en adres hotel, telefoonnummers)

·                contactgegevens in België (naam, telefoonnummer van contactpersoon)

·                verzekeringspolis (met telefoonnummer voor noodgevallen)

Dit bericht is zeker geen reden tot paniek, een zekere oplettendheid is evenwel geboden.

 Marc Calcoen, Ambassadeur van België

 

                                             ******

’t Is toch wel erg, ’t is toch wel erg. Moeten we collectief bang worden voor de fratsen van een extremist die extremisten op stang wil jagen, en daar wellicht nog in zal slagen ook.

Maar hier worden dus “naar gewoonte” geen problemen verwacht. Hier zijn er nooit problemen, hier heeft men alles onder controle, of dat pretendeert men toch. Al is het 12 dagen geleden goed fout gegaan. Op 27 februari is Mas Selamat bin Kastari is uit de gevangenis ontsnapt. Een grap zo groot als de ontsnapping van Dutroux destijds. Meneer ging een plasje doen tijdens het bezoekuur. En hij kwam niet meer terug. Het openstaande raampje was te verlokkelijk. Sindsdien heeft niemand hem nog gezien. Een blaam voor Singapore, die ontsnapping.  Mas Selamat is het veronderstelde Singaporese hoofd van Jemaah Ismiyah, de terroristische groepering die verantoordelijk was voor de Bali-bommen. Hij zou plannen gehad hebben om een vliegtuig te kapen om het vervolgens in de singaporese airport te laten stranden. Niet op maar in dus. Hij had blijkbaar veel plannen, ook de Amerikaanse Ambassade wou hij laten exploderen, om maar iets te zeggen. Doch, geen enkel doelwit heeft hij met de grond gelijk gemaakt want hij zat preventief achter slot en grendel. Er is nooit een proces geweest, hij werd vastgehouden onder een internationale veiligheidswet die detentie zonder proces toelaat.

masselamat_narrowweb__300x3660.jpg 

Sinds zijn verdwijning staat Singapore in rep en roer. Overal siert zijn griezelige beeltenis de straat- en winkelmuren. De flikken sturen zelfs smsen met zijn foto rond. Onder de foto de tekst: “Please call 999 immediately if you see Mas Selamat bin Kastari. He is short (1.58m) and limps on left leg. Thank you”. Iedere dag andere veronderstellingen in de krant. Vooral over zijn camouflage technieken dan: de ene keer hebben ze een baseball pet op z’n hoofd gephotoshopt, de andere keer krijgt hij een snor, nu zelfs al een baard. Maar over zijn schuilplaats zijn ze zeker: Singapore, no way dat meneer Selamat met behulp van terroristenvriendjes al lang op een bootje richting Malaysia of Indonesia zat toen de cipiers zich vragen begonnen stellen over de duur van zijn toiletage. Den Selamat verschuilt zich volgens de autoriteiten in de jungle en waarschijnlijk “opereert hij ‘s nachts om zich te verplaatsen en om voedsel te zoeken.” Dat kan hij goed want hij is nog op overlevingskamp naar Afghanistan geweest. “Als die kerel een beetje verstand heeft, is hij niet zomaar op den bots op de vlucht geslaan. Hij is tenslotte terrorist. Wellicht was hij al meerdere keren gaan piesen tijdens het bezoekuur. Wellicht was dit raampje hem eerder al opgevallen. Wellicht had hij een plan bebroed”, zei de koloniaal gisteren tijdens een dineetje waarop we pasta vongole, met getomateerde schelpjes en glibberige inktvissen, serveerden. “No way”, repliceerde mister Hennings (ja zeg, tegenwoordig zelfs Duitsers in mijn vriendenkring…) “Alle bezoekersgesprekken worden afgeluisterd, en ‘t waren ocharme alleen zijn naaste familieleden die maandelijks een bezoekje mochten brengen.”

“Overal en altijd zijn er toch corrupte cipiers? Zelfs in Singapore, durf ik denken”, weerlegt de koloniaal. “En overal en altijd zijn er mensen die zich door niets laten afschrikken, ook niet door de doodstraf. Er hangen er hier ieder jaar meer dan een dozijn”, denk ik in stilte.

“Nou ja”, zegt Albert de Hollander, “misschien houdt hij zich al de hele tijd schuil in de HDB van de een of andere vriend en drinkt ie daar, de hele heisa lezend, op z’n gemak een paar biertjes en wacht ie gewoon af tot de storm is gaan liggen om het land te ontvluchten met een vals paspoort. En een goede vermomming.”

“Uitgesloten”, zegt Hennings droog, “Moslims drinken geen biertjes.”

Maar dat Selamat schuilt bij terroristenvriendjes is een plausibele optie. Misschien veroorzaakt hij wel ernstige huwelijksconflicten, geeneen moeder wil die kerel in haar huis. Want ook dat staat uitgebreid op het opsporingsbericht; “Anyone who renders assistance to him is committing a grave offence.” De straf is toch minstens een decenium in de bak, veronderstel ik.

In ieder geval, als den Selamat hier nog is, dan is de kans miniem dat hij nog buitengeraakt. Vorige week zijn we met de scooter naar Malaysia gereden en de grenscontroles waren enorm. Zelfs ik, de vikingvrouw die zeker niet te vergelijken valt met de mankende, donkere, 158 cm korte terrorist, moest naast de scooter gaan staan om gekeurd te worden door vijf politiemannen met kogelvrij vest. Stel u voor dat Selamat bin tralala een roste pruik had opgezet en en passant een pigmentsverblekingskuur had ondergaan!

Ze vliegen hier nu voortdurend met helicopters langs de eilandgrenzen, de controles in de luchthaven zijn enorm, en ook om een bootje te nemen naar Bintan ga je beter goed op tijd de laatste weken. Hij zou wel eens in je rode reistas kunnen steken, die verdomde terreur zaaier.

Egoistischerwijze hoop ik  dat ze hem deze week nog pakken want zaterdag nemen we de boot naar Tanjung Pinang, Indonesia. En neen, ik neem geen contact met de ambassade, ik ben niet bang van extremisten die zich op stang laten jagen door een film van ene Wilders met een wit-gele pruik.

En u, mocht u Selamat onwaarschijnlijkerwijze al ver over de zee in het druilerige Belgie hebben gezien: u weet wat u te doen staat.  

  

Eén reactie

Subscribe to comments with RSS.

  1. een niet bestaand filmpje « blog der zuchten said, on woensdag, 12 maart, 2008 at 1:45 pm

    […] wat ik hier nu lees bij de onlangs opgestarte blog van mijn vorig jaar naar Singapore uitgeweken vriendin is er […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: